Vaarwel, mijn luie leven!

Door Mortum op maandag 29 juni 2015 10:00 - Reacties (49)
Categorie: het leven, Views: 6.875

Deze week geniet ik er nog even van, lekker eten, snoepje hier en een snackje daar!
Na m'n werk lekker op de bank ploffen en een serietje op zetten, of achter de PC duiken om daar de rest van de avond te vertoeven.

Maar volgende week ga ik er toch echt afscheid van nemen.


Op naar de fitness centrum.

* Huh? wie wat waar????

http://bothsides.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/07/this-guy.jpg

Ik zit er al een poos (lees: nu ongeveer een jaar) te denken om mijn ritme eens drastisch te veranderen.

Begin dit jaar een paar voetbalschoenen gekocht zodat ik wat meer kon gaan bewegen.

29 Mei was het weer dusdanig goed, dat ik in mijn vriendenkring de rest kon overtuigen om lekker een balletje te gaan trappen op een voetbalveldje in de buurt (Grasveld).

Warming up gedaan, 5x een rondje om het veld gerend en mijn conditie was voor iemand die in jaren niet gesport had nog verrassend goed!

Dus daarna lekker gaan voetballen, na een half uurtje begon ik enkel al een beetje te merken dat mijn lichaam de hoeveelheid beweging niet gewend was, en voornamelijk een brandend/stekend gevoel in mijn schenen begon steeds meer aanwezig te worden, eerst enkel bij het zetten van een stap, en later steeds constanter.

Ieder persoon die gezond bij verstand zou zijn, zou deze signalen opvatten als "Tijd voor een cool down, en volgende keer verder"

... Niet deze eik*l, want ik laat me niet kennen |:( ...

Nog ruim een half uur langer heb ik als een idioot achter de bal aan gerend (en niet geheel onbelangrijk, wel nog een paar mooie goals gescoord!) om na totaal een uur en een kwartier toch te moeten stoppen i.v.m. een overheersende pijn in mijn schenen.

Goed dacht ik, ik ben ongetraind, dus het zal wel normaal zijn en schreef het geheel af als spierpijn met de verwachting dat het snel over zou zijn.

Daar had ik het dus mis, ik ben nu bijna 4 weken verder en zodra ik meer dan 500 meter gelopen heb is de pijn zo overheersend aanwezig dat ik al snel mank loop.


Resultaat bij de huisarts was dus: in beide benen een "Shin splint" ;(


Dit was ook voor mij direct een doorslaggevend iets wat voor mij duidelijk maakte dat het niet zo langer kon.
Mijn lichaam is al bijna 2 jaar geen echte inspanning meer gewend en domme kwaaltjes zoals zere knieŽn en nu dus de splint in mijn schenen lijken steeds vaker voor te komen.

i.c.m. een collectieve actie van mijn werk heb ik mij nu ingeschreven bij een sportschool lekker dicht aan huis waar ik in een gecontroleerde situatie wat ga werken aan mijn conditie en gewicht kan gaan werken.

Vroeg‚h was ik een fanatiek schaatser en trainde ook gemiddeld 3x 2uur in de week, alleen toen ik daar op uitgekeken raakte kwam er geen andere sport meer voor in de plaats.

mijn kracht en wilskracht zijn eigenlijk nooit weg gegaan, als ik iets van 100kg (bij mijn ouders op de boerderij een balenklem) moet verzetten dan lukt mij dit nog alleen. Maar even een stukje rennen of 3x achter elkaar bij mij in de flat de trap op en af, en dan heb ik het einde in m'n bek :P


Momenteel zegt de BMI "RED ALERT! je bent een dikke papzak!" (bmi van 30, volgens random online calculator)

Mijn lengte is 1m 97cm en ik ben redelijk breed gebouwd, vrienden en familie zeggen ook wel dat ik wat stevig oog.. maar zeker niet heel dik ben!

Mijn huidig gewicht is 123kg zoals gisteravond gemeten.
Echt afvallen is niet direct mijn eerste prioriteit, mijn prioriteit ligt op het vlak van lekker weer meermaals in de week een beetje sporten en ik zie wel waar mijn gewicht strand, ongetwijfeld dat dit gewicht zal zakken.

Ik zou het ook zeker fijn vinden als m'n buik wat minder aanwezig zal zijn!

Het zal mij echt benieuwen naar hoe dit zal verlopen.

Sowieso heb ik direct voor een jaar betaald, en mijzelf kennende vind ik het ook zonde om dus ook eerder de handdoek in de ring te gooien dus ik ga er zeker een jaar tegenaan!

Volgende: Hobby's going rampage.. (reviewing) 08-'15 Hobby's going rampage.. (reviewing)
Volgende: Dafuq? (site stats + vraagje!?) 06-'15 Dafuq? (site stats + vraagje!?)

Reacties


Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 29 juni 2015 10:06

Super dat je eraan gaat beginnen! De eerste weken zul je niet opeens magisch afvallen, maar na de eerste maand wordt het steeds makkelijker en gaat je conditie echt omhoog.

Wel zou ik rustig beginnen en niet als een gek tekeer gaan. Het moet wel gezond blijven. En besef je ook dat hoewel je zelf zegt dat je zeker "niet heel dik bent" een BMI van over de 30 (volgens je gegevens is je BMI ongeveer 32) je al echt in de "obesitas" schaalt valt! Om terug te vallen naar een "gezond BMI" moet er dan 20 kg af. (Alhoewel BMI ook niet alles zegt, is het meestal een redelijke indicator)

Door Tweakers user Lordsauron, maandag 29 juni 2015 10:09

Ik ben 1,98 en woog 126KG, ik ben nu 50 kilo afgevallen. Ik kan je vertellen dat wanneer je in de buurt komt van je streef gewicht. Je met schaamte terug kijkt naar hoe zwaar je was, en waarom je dit niet gezien heb toen.

Success, het is goed te doen, normale porties, in het begin honger. houdt heel snel op als je maag kleiner word. En veel bewegen is echt het enige wat je hoeft te doen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juni 2015 12:01]


Door Tweakers user migchiell, maandag 29 juni 2015 10:14

Vergeet niet om, naast te gaan sporten, ook je eetpatroon aan te passen. Niet alleen wŠt je eet, maar vooral ook hoeveel je ervan eet. Niet gaan onder eten, dan schiet het sporten weer niet op, gewoon normale gezonde porties.

Als je dat doet en je gaat er redelijk fanatiek bij sporten dan zul je heel snel resultaten zien, wat stimuleert om door te gaan op de goede weg.

Door Tweakers user unglaublich, maandag 29 juni 2015 10:15

Aah jammer van je blessure! Het is zo typisch, je begint enthousiast en je wordt keihard afgestraft door je eigen lichaam.

Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 10:17

http://static.tweakers.ne...bX6wELVw7bXrnyhn/full.jpg

Hier woog ik 120kg ;) dus tjah.. oordeel zelf of ik "dik" oog.
(okee... de broek die ik daar draag werkt niet mee :P )

Maar idd, waarschijnlijk krijg ik de smaak wel te pakken strakkies :D
Ik heb er in ieder geval serieus zin in :)

Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 10:21

kwa eetpatroon hou ik lekker aan hoe ik nu eet, mijn gewicht is al een tijd (4 jaar) stabiel.
En ik merk enkel variatie na dingen als kerst en mijn verjaardag ;)

Ik eet ook gewoon in de week 5 dagen gezond (groente etc.) en 2 dagen een "vlugge hap" (schoarma, pizza, kant-en-klaar menutjes)

Door Tweakers user Nefiorim, maandag 29 juni 2015 10:25

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 10:17:
http://static.tweakers.ne...bX6wELVw7bXrnyhn/full.jpg

Hier woog ik 120kg ;) dus tjah.. oordeel zelf of ik "dik" oog.
(okee... de broek die ik daar draag werkt niet mee :P )

Maar idd, waarschijnlijk krijg ik de smaak wel te pakken strakkies :D
Ik heb er in ieder geval serieus zin in :)
Zo zie ik er ook ongeveer uit met mijn 1m93 en ~85kg. Dus nee, het valt je niet af te zien.

Maar succes! :)

Door Tweakers user wimjongil, maandag 29 juni 2015 10:30

Ongeveer een jaar geleden ben ik na een lange tijd zonder echt te sporten ook weer gaan voetballen. Had na ťťn training m'n hamstrings verrekt. Voetbal is denk ik te veel een spelletje waarin je echt tot het naadje gaat, niet heel handig als je conditieloos begint haha.

Dit seizoen heb ik echter nergens meer last van gehad. 1x in de week trianen plus een wedstrijd op zondag ging allemaal goed. Aan het begin van het seizoen een beetje oppassen met lomp op doel gaan schieten enzo, maar naarmate het seizoen vorderde merkte ik wel dat die 90 minuten steeds beter te doen waren.

Zelf ben ik niet zo'n fan van fitness. Daarvoor vind ik het te saai. Bovendien vind ik binnen sporten niet echt je van het. Maar om een begin te maken in de zomer is het wel prima ja!

Wat is jouw uiteindelijke doel? Wil je echt gaan voetballen (wedstrijden, trainen etc), of wil je gewoon genoeg beweging krijgen?

Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 10:35

wimjongil schreef op maandag 29 juni 2015 @ 10:30:
Wat is jouw uiteindelijke doel? Wil je echt gaan voetballen (wedstrijden, trainen etc), of wil je gewoon genoeg beweging krijgen?
Haha, ja voetbal is volgens mij wel idd een sport waar je je benen lekker mee belast!

Mijn doel is weer een beetje spieren te kweken en voornamelijk mijn buik weg te werken.
Momenteel is het namelijk geen six-pack, maar heeft het meer weg van een compleet vat. :P

Ook conditie wil ik wat meer op peil brengen, maar ook dit verwacht ik dat dit automagisch mee komt tijdens het trainen. :)


Door Tweakers user -RetroX-, maandag 29 juni 2015 10:40

Goed voornemen man. Heel veel succes.

Als je schaatser bent geweest hoef ik je niet te vertellen dat gewicht alleen niet een belangrijke indicator is. Een kilo spieren is in omvang 7x kleiner dan een kilo vet.

Als je fanatiek gaat sporten zul je ook weer spieren aanzetten. Dit betekend dat je de eerste weken amper minder zwaar wordt. Desondanks zal je wel zien dat je omvang afneemt.

Mijn tip:
maak een foto (print deze!) en meet je omvang (buik, armen, benen, borst) en schrijf deze onder je foto. Doe dit elke 2 weken en bewaar ze, liefst op een plek waar je het af en toe ziet. Bijvoorbeeld de binnenkant van de deur van kledingkast. Dit zal je absoluut helpen na een week of 6 als je door het gebruikelijke dipje gaat.

Pak vooral krachtsport mee. Beetje cardio is ook niet slecht maar een half uur op een fietsje is zinloos als afvallen je doel is. Na een week of 2 heb je zoveel conditie opgebouwd dat je al een keer zo lang op die fiets moet zitten om hetzelfde aantal kcal te verbranden.

Qua eten hoef je niet veel ter veranderen. Het enige wat je moet voorkomen is dat je na grote inspanning je energie aan gaat vullen met suiker. Liever vooraf een hand vol noten dan achteraf een sportdrank met een zooi suikers.

Door Tweakers user ignition_mp, maandag 29 juni 2015 10:45

Dit is exact hoe ik het afgelopen half jaar (bijna jaar zelfs al) aan de gang ben geweest..

Ipv met mijn vrienden een balletje te gaan trappen heb ik gewoon een paar voetbalschoenen gekocht en aangemeld bij de plaatselijke voetbalvereniging.. Ik kan er een blog vol over schrijven.. maar die heb ik niet :P..

2 keer mijn ribben zwaar gekneusd en toen ik het trainen nog meer opvoerde ook last van shin splint gekregen.. Ik weet hoe het voelt.. na de inspanning kun je gewoon 2 weken niet meer dan een paar meter lopen of 'je voelt' al dat je schenen beginnen te kloten.

Nu heb ik (ter illustratie, niet ter 'oh handboek van alle gezonde meuk') een BMi van 26,5 (net geen 1,90 en ongeveer (moet nodig een weegschaal aanschaffen) 95 kilo) valt het relatief mee maar er is wel werk aan de winkel.. Mijn conditie is bagger (moet ook maar eens stoppen met roken) en mijn voetbalskills zijn ook gemiddeld euh.. valt wel mee pfff.. F-jes kwaliteit.. maar met voldoende support van vrienden/familie/vriendin en toffe teamgenoten (die ik pas vanaf de eerste training ken) merk ik dat het volgend seizoen en het komende jaar op sportief en fysiek niveau de goede kant op gaat.. op naar het streefgewicht en eindelijk eens een doelpuntje maken :P

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juni 2015 10:45]


Door Tweakers user wimjongil, maandag 29 juni 2015 10:48

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 10:35:
[...]


Haha, ja voetbal is volgens mij wel idd een sport waar je je benen lekker mee belast!

Mijn doel is weer een beetje spieren te kweken en voornamelijk mijn buik weg te werken.
Momenteel is het namelijk geen six-pack, maar heeft het meer weg van een compleet vat. :P

Ook conditie wil ik wat meer op peil brengen, maar ook dit verwacht ik dat dit automagisch mee komt tijdens het trainen. :)
Haha ja ik begrijp wat je bedoelt. Zit zelf nog in m'n studententijd en merk dat alle biertjes rechtstreeks naar m'n buik gaan zeg maar. :+

Het werd echt genant toen ik op een gegeven moment een bezweet voorhoofd kreeg als ik alleen maar een trap op liep in de bibliotheek. Dat buikje wordt geleidelijk wat minder door voornamelijk betere voeding. Een havermout ontbijt, boterhammen met pindakaas als lunch en maar ťťn/anderhalf bord avondeten is al een enorme verbetering ten opzichte van 's morgens drie gebakken eieren, 's middags een stokbroodje met allerlei vlees en kaas en 's avonds drie enorme borden pasta. De eerste paar dagen is het even doorbijten, maar je maag krimpt heel snel (zoals hier boven ook al gemeld).

Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 11:00

Thanks voor de tips en motiverende verhalen!

Spieren 7x de massa van vet? dat wist ik nog niet!

Mijn benen zijn ondanks de beperkte beweging (ik ben wat dat aan gaat gewoon lui) wel nog best goed gespierd, als in de contouren van de bovenbeen en kuitspieren zijn goed te zien. maar ik denk niet dat dit dusdanig is dat dit die "Obesitas" melding van de BMI calculators gerechtvaardigd.

in ieder geval Maandag 7 Juli is het zo ver, dan hoop ik met een trainer een mooie weekindeling te maken (twijfel nog tussen 2 of 3x in de week, dit zal hij/zij wel kunnen adviseren.)

Kwa voeding laat ik mij daar ook gewoon goed adviseren, dat zit bij die sportschool ook allemaal onder 1 dak :)

(Fit For Free in Alkmaar, hier waren wat horror verhalen over te lezen op het internet. maar de pa van een maat van me traint hier ook en die gaf mij een zeer geruststellende mening over de huidige situatie :) )

Door Tweakers user CFC-Mathijs, maandag 29 juni 2015 11:04

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 10:35:
[...]


Haha, ja voetbal is volgens mij wel idd een sport waar je je benen lekker mee belast!

Mijn doel is weer een beetje spieren te kweken en voornamelijk mijn buik weg te werken.
Momenteel is het namelijk geen six-pack, maar heeft het meer weg van een compleet vat. :P

Ook conditie wil ik wat meer op peil brengen, maar ook dit verwacht ik dat dit automagisch mee komt tijdens het trainen. :)
Wil je echt goed aan je conditie trainen en makkelijk in een bepaalde hartslagzone zitten(vetverbranding) dan kan ik je echt aanraden om te gaan fietsen. Dit is totaal niet belastend voor gewrichten/spieren en vond ik voor mijzelf een ideale manier om af te vallen/mijn conditie te verbeteren.

Succes in ieder geval!

Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 11:08

Fietsen (naar mijn werk) heb ik een tijdje gedaan.
Alleen ben ik zo een debiel die altijd vind dat het sneller kan, resultaat is dan ook dat ik iedere keer bezweet op kantoor aan kwam.

En dat werkt niet lekker, en ruikt ook zeker niet lekker ;)

Ik ga kijken voor een training die een beetje om-en-om is, dus kracht combineren met cardio.
En dan komt het volgens mij met de juiste begeleiding wel goed op zijn pootjes terecht! :)

Door Tweakers user McGryphon, maandag 29 juni 2015 11:35

Ik ga gewoon weer hetzelfde simpele advies geven als dat ik altijd doe: ga niet kijken naar diŽten, strŠkke fitnessschema's, superfoods en supplementen. De basis is wat meer bewegen en wat minder eten. Houd een paar weken bij wat je aan calorieŽn binnenkrijgt en wat je verbrandt zodat je daar enigszins gevoel voor krijgt, en blijf dan langzaam kleine veranderingen doorvoeren. Als je dat rustig aan doet verander je daadwerkelijk je gedragspatroon in plaats van "diŽten tot ik X kg weeg", waardoor terugval een stuk minder waarschijnlijk wordt :)

Overigens, dat het zo simpel is wil niet zeggen dat het ook makkelijk is, er is ook best wat wilskracht en doorzettingsvermogen bij nodig, en dit is niet de methode om nu snel kilo's weg te werken voor de zomer. Ik heb zelf deze methode toegepast en ben (bij 1,83m) in pakweg vier jaar tijd van 117 kg naar 80 kg gegaan. En daarvoor heb ik welgeteld twee manden calorieŽn geteld om eens een wat beter beeld en (onderbuik)gevoel te hebben om eten en bewegen enigzins op elkaar af te stemmen.

Vergis je niet in hoe veel het op termijn kan schelen om net eens een wat kleiner bord op te scheppen 's avonds en een boterham minder 's middags... Als je dit niet compenseert door te snacken scheelt dat al gauw 200 ŗ 300 kcal per dag, wat omrekent naar pakweg een kilo per maand.

Anyway, succes ermee kerel d:)b

P.S. als je wat gaat afvallen gaat waarschijnlijk meer nog opvallen dat je toch behoorlijk sterke benen hebt, vrij logisch ook; die krijgen nu dezelfde training als de mijne zouden krijgen als ik een vol fust op mijn rug draag ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juni 2015 11:39]


Door Tweakers user -RetroX-, maandag 29 juni 2015 11:39

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 11:00:
Spieren 7x de massa van vet? dat wist ik nog niet!

Mijn benen zijn ondanks de beperkte beweging (ik ben wat dat aan gaat gewoon lui) wel nog best goed gespierd, als in de contouren van de bovenbeen en kuitspieren zijn goed te zien. maar ik denk niet dat dit dusdanig is dat dit die "Obesitas" melding van de BMI calculators gerechtvaardigd.
Als je zwaarder bent dan moeten je benen wel dat gewicht dragen. Doordat ze dat moeten doen hebben ze best wel wat kracht en omvang.

Dat heeft ook aanvullende voordelen: "lokaal afvallen" werkt niet. Het heeft geen enkele zin om crunches te doen om af te vallen op je buik. Je vetgehalte neemt af als je meer kcal verbrand dan binnenkrijgt. Kalm aan met de suikers en je hebt je eerste winst. Het andere is meer verbranden ofwel bewegen. En een grote spier verbrand meer dan een kleine spier. Een paar zware beenoefeningen doen je meer kcal verbranden dan dat je bijvoorbeeld ongetrainde armspieren gaat trainen.

Denk ook aan herstel: je spieren hebben 2 volle dagen nodig om te herstellen. Maar na 5 dagen start de afbraak. Een 3x schema is veel voordeliger dan een 2x schema omdat je kunt wisselen in spiergroepen. Als je maar 2x per week gaat trainen moet je altijd alle spieren doen. Bij een 3x per week schema kunt je om-en-om de spiergroepen doen.

Mijn advies: liever 3x in de week een half uur dan 2x in de week een uur.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juni 2015 11:44]


Door Tweakers user Haas_nl, maandag 29 juni 2015 11:43

WAarom zoeken mensen toch altijd smoesjes om te gaan sporten, trek paar sportschoenen aan en ga hardlopen.
Heb je geen tegenspelers nodig geen team geen sportschool abonnement.

Ik ga trouwens ook nooit sporten om af te vallen, ik sport omdat ik het leuk vind en dat ik me lekker voel als ik het doe.

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 29 juni 2015 11:51

Haas_nl schreef op maandag 29 juni 2015 @ 11:43:
WAarom zoeken mensen toch altijd smoesjes om te gaan sporten, trek paar sportschoenen aan en ga hardlopen.
Heb je geen tegenspelers nodig geen team geen sportschool abonnement.

Ik ga trouwens ook nooit sporten om af te vallen, ik sport omdat ik het leuk vind en dat ik me lekker voel als ik het doe.
Omdat hardlopen donders inefficient is om snel resultaat te boeken :)

Zoals je kunt lezen is het doel niet zozeer opbouwen van conditie (waar hardlopen prima geschikt voor is). Daarbij is hardlopen ook lastig vol te houden als je je motivatie verliest. In de regen lopen is niet heel fijn, hetzelfde met -10 of +35. Als je fysieke klachten hebt aan benen/knieen/voeten (zie wederom de blogpost) dan is het ook niet heel verstandig om meteen als een malle te gaan hardlopen.

Ik ben zelf ook fanatiek sporter (waaronder ook hardlopen) maar in dit geval is een sportschool zonder twijfel de meest verstandige keuze.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juni 2015 11:53]


Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 11:57

Haas_nl schreef op maandag 29 juni 2015 @ 11:43:
trek paar sportschoenen aan en ga hardlopen.
Hardlopen is niet voor mij weggelegd ;) daar heb ik absoluut niets mee.
wat dat aan gaat ben ik een gezelligheidsdier, als ik in m'n uppie langs een straat moet "waggelen" (veel beter kan ik het niet omschrijven zoals de "hardlopers" in mijn wijk zich voortbewegen) ben ik al snel de motivatie kwijt die ik wel zou hebben als je in een dedicated ruimte ben waar meerdere mensen bezig zijn met een workout.

Een smoesje vind ik het willen voorkomen van vaker voorkomende blessures ook niet echt ;)

Maar:
Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 10:17:
Ik heb er in ieder geval serieus zin in :)
Dus dat leuk vinden komt wel goed denk ik :D

en Haas! kom weer eens counterstrike spelen ;)
Gr, FrANTIC ;)

Door Tweakers user unglaublich, maandag 29 juni 2015 14:05

Haas_nl schreef op maandag 29 juni 2015 @ 11:43:
WAarom zoeken mensen toch altijd smoesjes om te gaan sporten, trek paar sportschoenen aan en ga hardlopen.
Heb je geen tegenspelers nodig geen team geen sportschool abonnement.
Ik weet het niet hoor, maar heb je de blog wel gelezen? Blessures misschien?

Waar lees jij smoesjes? Ergens een reden voor hebben is geen smoesje. Als je wilt afvallen is dat een reden, als je het leuk vindt is dat een reden, als je een betere conditie wilt krijgen is dat een reden. Het zijn geen smoesjes.
ik sport omdat ik het leuk vind en dat ik me lekker voel als ik het doe
Goed voor je.

Door Tweakers user Frozen, maandag 29 juni 2015 14:19

Heel erg goed bezig! Ik heb ook al 2 jaar niet meer gesport en ben een paar weken geleden begonnen. Ik merk het verschil al met toen, ik voel me minder moe, fitter en begin een kleinere buik en een strakker gezicht te krijgen!

Op naar een beter leven! :D

Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 14:26

Thanks iedereen :)

Trouwens ga ik deze week ff kijken naar sportschoenen, welke adviseren Tweakers? :)
(let wel: er moet een maat 47 van bestaan ;) )

Door Tweakers user wimjongil, maandag 29 juni 2015 14:36

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 11:08:
Fietsen (naar mijn werk) heb ik een tijdje gedaan.
Alleen ben ik zo een debiel die altijd vind dat het sneller kan, resultaat is dan ook dat ik iedere keer bezweet op kantoor aan kwam.

En dat werkt niet lekker, en ruikt ook zeker niet lekker ;)

Ik ga kijken voor een training die een beetje om-en-om is, dus kracht combineren met cardio.
En dan komt het volgens mij met de juiste begeleiding wel goed op zijn pootjes terecht! :)
Ik kan me voorstellen dat als je wat sportiever bent, dat je ook meer/sneller kunt fietsen zonder heel erg te gaan zweten. Anders moet je je werkgever overhalen om een douche te installeren. ;)
Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 14:26:
Thanks iedereen :)

Trouwens ga ik deze week ff kijken naar sportschoenen, welke adviseren Tweakers? :)
(let wel: er moet een maat 47 van bestaan ;) )
Voor hardlopen: Saucony of Salomon. Maar je kunt het beste gewoon naar de winkel gaan en zo veel mogelijk schoenen passen.

Door Tweakers user Frozen, maandag 29 juni 2015 14:42

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 14:26:
Thanks iedereen :)

Trouwens ga ik deze week ff kijken naar sportschoenen, welke adviseren Tweakers? :)
(let wel: er moet een maat 47 van bestaan ;) )
Ik heb een beetje een brede voet en heb laatst https://www.perrysport.nl...n-run-3-ms_100032187.html gekocht. (maat 46 max)

Maar aangezien jij denk ik iets ouder en iets zwaarder bent dan ik zou ik je aanraden om voor asics te gaan. Die zijn vaak net wat beter dan Nikes.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juni 2015 14:44]


Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 15:25

Frozen Thanks! ff kijken :) (alleen heb ik toch echt maat 47 :P , en mn tenen knip ik er liever niet vanaf :P )

@Wimjongil, ik ga juist niet hardlopen ;) :P Niet mijn ding :)

Door Tweakers user Crazy D, maandag 29 juni 2015 15:28

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 11:08:
Fietsen (naar mijn werk) heb ik een tijdje gedaan.
Alleen ben ik zo een debiel die altijd vind dat het sneller kan, resultaat is dan ook dat ik iedere keer bezweet op kantoor aan kwam.
Dan fiets je in compleet de verkeerde hartslagzone en is sowieso niet efficiŽnt. Je wilt vet verbranden en conditie verbeteren. Dan moet je je dusdanig inspannen dat je het gevoel hebt dat uren te kunnen doen, niet met open mond hoeft te ademen, en in het ideale geval nauwelijks zweet :) Dan zit je ongeveer in de juiste hartslagzone om zowel conditie te verbeteren als vet te verbranden.

(maar naar mijn werk fietsen vind ik ook niks... fiets 5 x per week, in het weekend het liefst ver boven de 100km, doordeweeks minimaal 50km per avond, maar naar mijn werk weiger ik te fietsen... :))

Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 15:32

Hoogswaarschijnlijk ja :)

Maar daarom ook de keuze om naar een gecontroleerde omgeving te gaan, dat ik zeker weet dat alles optimaal getraind wordt :)

Zoals ik al zei fiets ik als een debiel naar mn werk, ( "Met de brommer red ik 't in 15 min. dan moet dat met de fiets ook te doen zijn!" )
en helaas heb ik nu vrij sterk ruikende zweet. (ik douche genoeg ;) )
Die combinatie heeft voor mij ook besloten dat ik kieskeurig ben met mijn fietsbestemmingen ;)

Door Tweakers user himlims_, maandag 29 juni 2015 15:33

Crazy D schreef op maandag 29 juni 2015 @ 15:28:
naar mijn werk fietsen vind ik ook niks... fiets 5 x per week, in het weekend het liefst ver boven de 100km, doordeweeks minimaal 50km per avond, maar naar mijn werk weiger ik te fietsen... :))
:+ hahaha

Door Tweakers user smurf_nl, maandag 29 juni 2015 16:12

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 15:32:

Maar daarom ook de keuze om naar een gecontroleerde omgeving te gaan, dat ik zeker weet dat alles optimaal getraind wordt :)
Prima beslisisng, ik weet niet waar je een abbo hebt afgesloten maar beetje begeleiding/motivatie heb je in het begin echt nodig voordat je een punt hebt bereikt dat je je lullig voelt dat je niet gaat sporten omdat je even "geen zin" hebt.
Wat een mooie combi geeft op cardio en kracht en uithouding zijn bootcamp of function lessen. Afhankelijk van de sportschool worden daar vaak meerdere lessen per week gegeven van "huisvrouw" tot "serieus kapot gaan" niveau.

Een goedkoop sportschool abbonnement zonder begeleiding loopt vaak uit op niets omdat er een stukje dwang ontbreekt en je zelf niet altijd even sterk in je schoenen staat.
Goede begeleiding helpt je ook sneller om je grens te laten zien, want ja bankdrukken is makkelijk maar technisch goed bankdrukken is een heel ander verhaal. Man als je soms mensen met die gewichten ziet worstelen om maar zo zwaar mogelijk te liften ....krijg ik er bijna spontaan een hernia van.

Ik zeg in ieder geval goede stap en succes met opstarten en blijf je motivatie behouden, dan lukt het zeker!

Door Tweakers user Gamebuster, maandag 29 juni 2015 16:37

Bewegen om af te vallen heeft in mijn omgeving zelden nut gehad. Ook een dieet werkt vaak niet.

Het probleem met beiden is dat het tijdelijke handelingen zijn; zodra je het even zat bent en dus weer ongezond eet en niet beweegt, kom je 3x zo hard weer aan.

Wat zou kunnen helpen is bewust zijn van wat je eet. Als je je richt op een calorie-inname van max 2000-2500, dan zou je niet eens kunnen aankomen: Wanneer je voedsel-inname groter is dan je energie-verbruik, kom je aan. Sporten zorgt er vaak voor dat je automatisch ook meer eetlust krijgt, vaak met nog meer eten tot gevolg. Je krijgt dan de nodige beweging, maar je komt alleen maar meer aan.

Wat naar mijn mening het beste werkt: Permanente keuzes maken in het aanpassen van je eet-patroon. Eet was je wil eten, maar zorg ervoor dat je gemiddeld genomen niet boven je calorie-behoefte zit. Om af te vallen, moet je zelfs eronder gaan zitten. Als jij bijv. voor 6 maanden ong. 1800 kcal inneemt, dan zal je langzaam maar structureel afvallen.

Om een honger-gevoel tijdens je beperkte calorie-inname te beperken, vul je je dieet aan met calorie-arme snacks (water, augurken, komkommer, tomaten, enz). Als je je koffie graag met veel melk en suiker drinkt, neem minder suiker en magere/halfvolle melk. Als je langzaam afbouwt, mis je het niet eens.

Eiwitrijk voedsel geeft tevens een enorme boost. Een omelet met paprika en lenteuitjes is heerlijk en gezond.

Door Tweakers user Kliko, maandag 29 juni 2015 16:58

Het is best wel geinig (en eng) om te horen hoeveel we gemeen hebben.

Vroeger veel gesport (5x per week).
Redelijk lang (1.90) met vergelijkbaar BMI.

Sinds twee jaar weer gaan sporten (basketbal) en OOK shin splint gekregen. :(
In eerste instantie ook stug doorgelopen en genegeerd. Daarna ook maar toegegeven aan de pijn. Werd elke weer erger.
Verder heb ik ook een hekel aan hardlopen. Daarentegen fitness ook, omdat ik daar niet echt een doel heb. Bij teamsport kan ik mijzelf echt 100% geven, bij wat anders niet.

Ben bij een podotherapeut geweest en daar voetzooltjes laten aanmeten. Tot nu toe weinig resultaat, binnenkort maar eens terug gaan...

Jij verder nog ideeŽn wat je aan shin splint kunt doen?
Gewoon een kwestie van spieren trainen om het op te vangen? Ik had gelezen dat het een te groot verschil is in sterkte tussen spieren in je onderbeen. (je kuitspier trekt bijvoorbeeld harder dan de rest).

Ben benieuwd hoe het bij jou gaat, bij mij wil het afvallen nog niet echt lukken. Conditie wordt wel beter. Merk alleen dat wanneer ik te fanatiek ben dat ik word afgestraft met pijn in m'n schenen. Dat hindert wel het verder opbouwen van mijn conditie e.d.

Succes in ieder geval met het opbouwen van conditie en hopelijk valt bij jou de shin splint wel mee.

Door Tweakers user AMD1800, maandag 29 juni 2015 17:00

Succes! Ik hoop dat het fitnessen je bevalt.

Edit: Ik ben momenteel ook herstellende van een shin spint blessure. Echt balen, want ik was net weer begonnen met hardlopen.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juni 2015 17:01]


Door Tweakers user Euphanasia, maandag 29 juni 2015 17:21

Ik heb ook last gehad van shin splints zwaar irritant. Ik ging te fanatiek hardlopen wat mijn lichaam niet meer gewend was waardoor ik de blessure opliep.

Ik heb toen een maandje rust genomen en ben met een app gaat lopen die je langzaam laat opbouwen naar 5k. Ook al was ik na het einde van zo een sessie nog niet helemaal moe stopte ik gewoon zoals het programma aangaf zodat mijn lichaam rustig aan kan wennen.

Dit heeft goed geholpen en loop nu zo om de dag ongeveer 6 kilometer, soms heb ik nog wel is spierpijn maar dat is gewoon normale pijn niet zo erg als shin splints dat je niet meer kan lopen.

Wat ook een goede manier is om shin splints te voorkomen is om in plaats van elke keer te gaan hardlopen het af en toe af te wisselen met een crosstrainer. Je traint hiermee ook goed je conditie en spieren maar je mist de impact die je op je schenen krijgt met hardlopen.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juni 2015 17:28]


Door Tweakers user Diecke, maandag 29 juni 2015 20:13

Mortum schreef op maandag 29 juni 2015 @ 11:00:
Kwa voeding laat ik mij daar ook gewoon goed adviseren, dat zit bij die sportschool ook allemaal onder 1 dak :)

(Fit For Free in Alkmaar, hier waren wat horror verhalen over te lezen op het internet. maar de pa van een maat van me traint hier ook en die gaf mij een zeer geruststellende mening over de huidige situatie :) )
Je weet dat je bij Fit 4 Free ook een 2 jaar abonnement kan nemen, welke goedkoper is? En ook geen inschrijfgeld hoeft te betalen (als je voor 30 juni aanmeldt)?

+ het 2 jaar abonnement is na 1 jaar maandelijks opzegbaar. (Dus feitelijk gelijk aan een 1 jaar abonnement, maar dan een stuk goedkoper)

Door Tweakers user Mortum, maandag 29 juni 2015 22:16

ik heb een collectief aanbod vanuit mijn werk ;)
Geen inschrijfgeld en flink goedkoper dan gewoon via de balie aanmelden :)


Leuk om zoveel herkenning te zien! (naja leuk... Beterschap met de splinten heren!)

Ik heb in ieder geval een heerlijke motivatie, als ik vroegtijdig stop denk ik wel dat ik het hier te horen ga krijgen :D

Door Tweakers user DedSec85, dinsdag 30 juni 2015 10:58

Goed bezig! Heel veel succes!

Toch bestaat afvallen voor 80% uit voeding en 20% bewegen heb ik weleens gehoord.
Je kan ook een gratis app als MyFitnessPal proberen om zo een beter inzicht te krijgen in wat je allemaal naar binnen werkt.

Ik ben sinds een jaar of 3/4 aan het sporten en inmiddels zo'n 15 kilo kwijtgeraakt. Ik ben er nog lang niet maar ik heb in elk geval mijn levensstijl flink verbeterd. Ik denk meer na over mijn voeding en sport nu minimaal 2 keer per week.

Tip; kijk ook eens de documentaires 'Fed Up' en 'Fat, sick and nearly dead'. Vooral 'Fed Up' is een eye-opener.

Door Tweakers user JerX, dinsdag 30 juni 2015 14:27

Knap hoor, ben zelf in januari begonnen met hardlopen. Heb sinds mijn 13de geen sport meer uitgeoefend, dus het was wel nodig nu ik 27 ben. Echter zit mijn bouw gelukkig mee, dik ben ik totaal niet :P

Even een tip, luister goed naar je lichaam. Want die Shin Splint had je makkelijk kunnen voorkomen door je rust te pakken. Hopelijk heb je er niet al te lang last van.

Door Tweakers user JT, dinsdag 30 juni 2015 14:30

2 keer in de week een snack als avondeten vind ik eerlijk gezegd nog best veel :) Je hoeft ook geen honger te lijden, dieten zijn onzin. Je moet je eetpatroon permanent wijzigen. Meer dan 2 a 3 stuks fruit op een dag is teveel. Je kunt een bak vruchtenkwark pakken, beter pak je een bak magere kwark en doe je daar een beetje rozijnen/cranberries/beetje muesliverrijker (20g op een halve bak) enzovoort. Wat ook goed werkt is je lunch uitsmeren; ik eet mijn lunch gedurende de middag op. Die verandering ging zonder veel moeite en het resultaat is dat ik nu in de middag geen tussendoortjes meer eet. Pure winst :)

Wel goed dat je met sporten begint. Je zou ook kunnen zeggen, eerst sporten oppakken en dan over een paar maanden naar je eetpatroon kijken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juni 2015 14:31]


Door Tweakers user Mortum, dinsdag 30 juni 2015 14:32

Tip; kijk ook eens de documentaires 'Fed Up' en 'Fat, sick and nearly dead'. Vooral 'Fed Up' is een eye-opener.
Wees gerust, hoewel de "cijfers" zwaar op obesitas aan het rammen zijn:
http://static.tweakers.ne...bX6wELVw7bXrnyhn/full.jpg
Ik ben echt nog niet voorruit te rollen hoor ;)
JerX schreef op dinsdag 30 juni 2015 @ 14:27:
Even een tip, luister goed naar je lichaam. Want die Shin Splint had je makkelijk kunnen voorkomen door je rust te pakken. Hopelijk heb je er niet al te lang last van.
Ik voelde de splint ook inderdaad aankomen: alleen was ik een eikel die ff dacht dat ik het wel weg kon lopen :P


Ook mijn wilskracht is op dit punt ook prima in orde hoor :)
ik heb mij er al vrij lang op voorbereid dat ik een dergelijke stap wilde maken, en dan wil ik er ook echt voor gaan! :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juni 2015 14:34]


Door Tweakers user Mortum, dinsdag 30 juni 2015 14:38

JT schreef op dinsdag 30 juni 2015 @ 14:30:
2 keer in de week een snack als avondeten vind ik eerlijk gezegd nog best veel :) Je hoeft ook geen honger te lijden, dieten zijn onzin.
Ik ben wat dat aan gaat echt een boer als het om eten gaat hoor, noten e.d. lust ik bijvoorbeeld niet stertker nog, als ik spontaan wissel van eten dan zit ik de dag erna de hele dag op de WC ;)

en kleine herstel: ik zei vlugge hap en tekende daar ook een kant-en-klaar menu aan ;)
Dat houd dus niet in dat ik 2 avonden aan de week een kleffe bek haal hoor :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juni 2015 14:39]


Door Tweakers user JT, dinsdag 30 juni 2015 14:56

Haha ok :) Nou ja, laat ik het zo zeggen: als je lekker sport maar je besluit toch op een gegeven moment dat je meer wil afvallen dan is je eetpatroon het eerste waar je naar moet kijken. Succes !

Door Tweakers user Mortum, dinsdag 30 juni 2015 15:07

JT schreef op dinsdag 30 juni 2015 @ 14:56:
Haha ok :) Nou ja, laat ik het zo zeggen: als je lekker sport maar je besluit toch op een gegeven moment dat je meer wil afvallen dan is je eetpatroon het eerste waar je naar moet kijken. Succes !
Oh dat begrijp ik ook zeker hoor :) die discussie is al een aantal keer aangedragen ;)

Momenteel ben ik eerst van plan gewoon lekker te gaan sporten, en dan met een deskundige daar na een X aantal keer te gaan kijken naar mijn voeding.

Sowieso eet ik volgens mij niet enorm veel:

Door de weeks:
2-3x Boterham ham/kaas
Bord avondeten (geen enorme berg)

In het weekend:
Yogurt + Muesli (1 bakje)
1-2x boterham
Avondeten

Kwa drinken is het ongeveer gemiddeld per dag:
per dag 4-5 koppen koffie + 1 suiker (nee, puur geprobeerd (meer dan een maand). niet lekker ;) )
1,5 liter water
2 bekers melk
Gťťn fris (niet lekker ;) )

Door Tweakers user Montu, dinsdag 30 juni 2015 23:35

Super leuk stukje om te lezen.

Wat velen al zeggen is dat je niet te fanatiek moet beginnen. Is verleidelijk, maar als je er een blessure aan overhoudt kun je je wel voor je kop slaan dat je niet geleidelijk opgebouwd hebt.

Eetpatroon is ook belangrijk! Lekker gezond eten, heerlijk! Je gaat er aan wennen en geniet er na een poos gewoon van.

Nog een tip: kies vaste dagen wanneer je gaat sporten, en probeer je hier altijd aan te houden. Als je het ritme verliest, gaat de motivatie ook een beetje weg.

Succes hoor!

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juni 2015 23:36]


Door Tweakers user Mortum, woensdag 1 juli 2015 07:43

ffies de quad-post verwijderd (ik neem aan dat de laatste de juiste was :P )

Kwa eten:
Mortum schreef op dinsdag 30 juni 2015 @ 15:07:
Momenteel ben ik eerst van plan gewoon lekker te gaan sporten, en dan met een deskundige daar na een X aantal keer te gaan kijken naar mijn voeding.
Het sport patroon gaat denk ik ma-wo-vr worden direct na mijn werk, dan zorg ik dat ik mijn laatste boterham even bewaar tot einde werkdag, zodat ik niet met een lege maag achter de machines duik. :)

Weekenden probeer ik een beetje te vermijden daar ik deze lummel dan thuis heb:
https://www.flickr.com/photos/130249489@N06/16874040201
(en hoe groot hij ook is, hij durft niet alleen thuis te zijn (Nee.. ik heb hem geprobeerd te trainen, hij is echt een watje ;) ).. heb de voordeur laatst al opnieuw moeten schilderen omdat ik boodschappen ging doen :P )

Door Tweakers user akakiwi, donderdag 2 juli 2015 09:58

Tip vanuit mijn rol als groepsles instructeur: "Doe eens mee met een groepsles."
Kan alleen, maar met vrienden is leuker.
Club Power (van ClubJoy) of Body Pump (van Less Mills) zijn super lessen om, in combinatie met mogelijk aangepaste eiwitrijke voeding, spiermassa te kweken en vet kwijt te raken.
Ik zie in mijn lessen de resultaten bij deelnemers (zowel m/v). Let op, het kost wel altijd tijd!
Gun je lichaam ook de tijd.

En verder, heel veel plezier en succes.

Door Tweakers user TheAncientDovah, donderdag 2 juli 2015 15:07

Kom maar lekker fitness doen bij Anytime.
Je betaalt wat extra, maar je kan gaan wanneer je maar wilt, en binnen de reguliere openingstijden (is eigenlijk altijd open) bieden ze veel hulp.
Ze hebben ook leuke acties.

Sport er zelf nu al een half jaar (Sittard), en ik ben zeer, maar dan ook ťcht zťťr tevreden!

Door Tweakers user HarryL, maandag 13 juli 2015 12:59

Ik heb eerder ook fitness gedaan, 1,5 jaar lang... Ik zat met mijn gewicht enzo... Ben daar zo'n 30 kilo mee afgevallen. Voornamelijk cardio en krachttraining gedaan. Daarna gestopt, gewicht bleef goed, maar de conditie ging weer hard achteruit...

Onlangs ben ik begonnen met Crossfit, dit bevalt me prima. Misschien ook een idee om daar eens naar te kijken. Elke dag weer een andere workout en zit je niet vast aan iedere keer het zelfde rondje in de sportschool.

Reageren is niet meer mogelijk